Follow by Email

zondag 12 juni 2011

Verschillen - wat hoort bij wie?

Tjonge, het is wat. De blog "Onherstelbare neergang van onze cultuur" werd op 1 dag 360 maal bekeken. De "Verschillen" reeks trekt lang zoveel belangstelling niet. Nederlanders lijken van zichzelf te denken dat ze het wel weten. Toch dat omnipresente gevoel? Wij, en de rest is minder(waardig)

Buitenlands wonen verruimt de blik, vernauwt niet. De wereld wordt groter, navelstaren krijgt iets belachelijks.

Op FB las ik het commentaar "Historisch gezien hoort het noorden van Limburg bij Duitsland..." Dit soort opmerkingen worden altijd gelanceerd vanuit demografisch perspectief. Het geharrewar van machthebbers die lijntjes trekken om zichzelf af te bakenen.

Historisch gezien hoort ieder gebied simpelweg bij de mensen die er wonen, of liever: de mensen die er wonen horen bij het gebied. Hoe kan het ook anders. Ieder van ons heeft zijn vroegste wortels in Afrika, wat betekent dat wij allemaal emigranten zijn, waar ter wereld wij ook wonen. Een mix van gemengde evolutie, en een ratjetoe aan culturen.

Mijn DNA gaat terug tot Ethiopie, zo'n 2miljoen jaar geleden. Historisch aantoonbaar stroomt er Keltisch, Germaans, Viking, Spaans en Duits bloed door mijn aderen. Allemaal stammen, cq naties die zich beroepen op een zekere oorspronkelijkheid.

In deze tijd, waarin we weten waar we vandaan komen is het ronduit idioot jezelf nog steeds op een zekere eigenheid te beroepen. Het maakt niet uit of je ouders pas 30 jaar geleden naar onze contreien verhuisden. Nog steeds, en dat zal zo blijven, zijn we met ons allen op reis.

Historisch gezien betekent blijven niet veel meer dan dat je in dat gebied voldoende te eten hebt. Dat welzijn en welvaart aan je behoeften voldoen. Zodra dat niet meer het geval is, verkassen we.

Ik heb het hier niet over een avontuurlijk aangelegd individu dat wel eens wat anders wil dan het omheinde stukje waarop hij werd geboren, maar hele volksgroepen, zoals nu in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die er tussenuit knijpen omdat ze hun overlevingskansen thuis niet meer zien zitten.

Dat is "historich gezien" De Hunnen die heel Europa door elkaar husselden. De Vikingen die op rooftocht gingen omdat thuis de voorraden niet toereikend waren. De Ieren en Italianen die massaal verhongerden en naar de Nieuwe Wereld vluchtten.

En het gebeurt nog steeds, zal weer gebeuren. Ook in onze streken. Als de geschiedenis iets heeft bewezen, is het wel dat hoogconjuncturen verhuizen als luizen in een pels. Dat wij tot de rijksten ter wereld horen biedt geen enkele garantie voor de toekomst. Integendeel! Het is meer dan waarschijnlijk dat de kansen ooit zullen keren, en dat wij of onze nazaten aan de haal moeten om in leven te blijven.

Het kan geen kwaad dat in gedachten te houden als we iemand beoordelen op zijn afkomst, of geaardheid. Voordat je het weet ben jijzelf aan de beurt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten