zondag 16 oktober 2016

ondergang v.d. mens - klimaatverandering - CO2

Oh, en dan is er ook nog dat andere broeikasgas waarvan wijzelf per dag tonnen produceren. We ademen het uit, zweten het uit, net als de dieren rondom: CO2 of koolstofdioxide.
Dat is nog wel op te vangen, al worden wij stilaan met wat veel, maar wat wij daarnaast produceren begint langzaam hallucinante proporties aan te nemen.
Brakende verkeersstromen, walmende industrieën, en wat te denken van uitstoot-monsters als vliegtuigen waarvan er elke dag honderdduizenden door het luchtruim scheuren. Ondertussen maken wij ons druk om wat as van een vulkaan, of de buurman die een sigaretje rookt op zijn balkon.
Natuurlijk zijn vulkanische uitbarstingen gevaarlijk, vooral als ze in kettingreactie reageren; en over roken hoef ik hier geen boom op te zetten, dat doen anderen al genoeg. Het gaat om de verhoudingen, en die zijn schever dan de Toren van Pisa.
Wat een drukte om onze gezondheid, terwijl we de dagelijkse vergiftiging door b.v. gemotoriseerd verkeer niet alleen accepteren, maar zelfs stimuleren. Maar natuurlijk gaat het hier alweer om een serieuze economische impact als we resoluut de kraan van de fossiele brandstof dichtdraaien.
Ondertussen neemt het aantal astmalijders toe, en raakt het milieu oververzadigd, waardoor er meer en meer CO2 in de atmosfeer wordt opgeslagen.
Wat een drukte om onze gezondheid, terwijl we de dagelijkse uitstoot van energiecentrales, verbrandingsovens, vervuilende industrieën… accepteren en stimuleren. Het residu van dit soort sigaren veroorzaakt heel wat meer ellende dan die van een niet zo onschuldige sigaret; en toch kopen we auto’s bij de vleet, verlangen we steeds meer energie…
Maar dat wordt toch allemaal minder vervuilend, hoor ik u denken. Vergeet het maar! Olie en gas moeten tot de laatste druppel worden gebruikt om te voorkomen dat complete staten omvallen. Het zal hoe dan ook worden verbrand, en al plaatsen we daar nog zoveel filters op: CO2 blijft het resultaat. En waar moet je met al dat opgevangen spul naartoe? In de omgeving, die al verzadigd is? 
We raken er niet vanaf: het huidige beleid is op uitstel gebaseerd, en biedt geen zogenaamde duurzame oplossingen. Zelfs niet i.d.v.v. wind of zon, die nog niet zolang geleden gewoon gratis waren.
Want alles dat niet wordt gebruikt blijft, leert ons “de wet op behoud van energie”, maar niet op een manier die voor ons bruikbaar is, en in dat geval is het afval dat weer ergens verdwijnt; in de atmosfeer m.n.
Schoon bestaat niet: levende wezens produceren, en verschillende van die producten zijn afvalstoffen die op zijn best worden omgezet in bruikbare materie, maar lang niet altijd, en lang niet alles…
Het menselijk beestje vergt gewoon te veel van zijn omgeving, met het altijd aanwezige gevaar van dichtslibben. Het alternatief is minder produceren, minder verbruiken, maar ja, dat is dan weer slecht voor de economie.

Dus wat is het belangrijkste, is de vraag: lang, met veel minder verbruik, of kort, met het in razend tempo opsouperen van de mogelijkheden, maar stop dan in vredesnaam met kinderen maken, om hen niet te laten opdraaien voor wat wij voor ze hebben verkloot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten